Študijné predpoklady si môžu maturanti otestovať aj v Prešove

27.01.2012 Prešov

Prešov 27. januára (TASR) – Testovanie všeobecných študijných predpokladov, ktoré sa realizuje v rámci Národných porovnávacích skúšok (známe ako SCIO test) vrátane českej verzie, môžu záujemcovia o vysokoškolské štúdium absolvovať aj v Prešove. Výsledky spomínaných testov v rámci prijímacieho konania akceptuje vyše 30 fakúlt v Českej republike a sedem na Slovensku.

Prešovský samosprávny kraj na svojej webovej stránke informuje, že maturanti z východného Slovenska už nemusia cestovať do Čiech ani iných krajov Slovenska a test môžu vykonať na Gymnáziu Konštantínova v Prešove.

Výsledky SCIO-testu sú na niektorých fakultách v Čechách v podstate náhradou prijímacieho konania. Iné vysoké školy ich nevyžadujú, sú dobrovoľnou súčasťou prijímačiek, ale rešpektujú ich výsledok, ktorý môže zásadne zvýšiť šance na prijatie.

Podľa riaditeľa gymnázia Stanislava Šantu sa takéto testovanie v blízkej budúcnosti pravdepodobne stane štandardným prvkom prijímacieho konania. Dodal, že veľkou psychickou výhodou je, že záujemca o štúdium nemusí cestovať, lebo aj to môže ovplyvniť jeho výkon na pohovoroch. Dôležité je, že jeden test môže akceptovať aj niekoľko fakúlt.

\"Postup je veľmi jednoduchý. Kuriér ráno doručí testy, ktoré v triede rozdáme prihláseným záujemcom. Na celý proces vypracovávania dohliadajú naši pedagógovia. Testy potom posielame na vyhodnotenie do Prahy,\" povedal Šanta. Pripomenul, že dôležitý je výber termínu, pretože fakulty zohľadňujú testy vykonané do určitej doby. Na prešovskom gymnáziu budú tri, a to v marci, v apríli a v máji tohto roka.

Spomínaný test akceptujú aj tri fakulty Prešovskej univerzity. Jednou z nich je Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity, ktorá ho tento rok zavádza ako nepovinnú zložku prijímačiek. Prodekanka Fakulty manažmentu PU pre vzdelávanie Emília Huttmanová vysvetlia, že v prijímacom konaní doteraz prihliadali hlavne na maturitnú skúšku.

\"Sú tam rôzne faktory, ktoré ju môžu ovplyvniť, nemusí sa mu podariť veľmi dobre, ale tie študijné predpoklady on môže mať, môže mať nejaký potenciál, kapacitu. Týmto testom si môže v rámci nášho prijímacieho konania tú maturitu ako keby zlepšiť,\" uvádza Huttmanová. Pripomenula, že tieto testy prebiehajú nezávisle a fakulta do nich nezasahuje.
 

Vyberte región